Ropogós halszeletek paszternákpürével és spenóttal

Hozzávalók
4 személyre
A PÜRÉHEZ:
paszternák 4 db
burgonya 2 db
tejszín 1 dl
vaj 5 dkg
só, bors, őrölt szerecsendió, őrölt köménymag ízlés szerint
A PIRÍTOTT SPENÓTHOZ:
bébi spenót 1 zacskó
fokhagyma 2 gerezd
vaj egy kevés
Olitalia olívaolaj 1 evőkanál
hántolt napraforgómag ízlés szerint
só, bors ízlés szerint
A PANÍRHOZ:
burgonyapüré pehely 20 g
rizsliszt vagy kukoricaliszt 20 g
hántolt szezámmag 1 evőkanál
só, bors, kapor, snidling ízlés szerint
apróra vágott petrezselyem ízlés szerint
külön: liszt 2 marék
tojás 2 db
halfilé (lazac, vajhal, fogas) 8 szelet
A PÁCLÉHEZ:
olívaolaj, hal fűszerkeverék
citromkarika, kevés cukor
kapor, fokhagyma
A TÁLALÁSHOZ:
kapor, petrezselyem
Olitalia extra szűz olívaolaj
A pácoláshoz idő szükséges: pár órát vagy egy egész éjszakát hagyjuk állni!
Elkészítés
  • 1.

    A halszeleteket az elkészített páclében legalább 2 órát pácolom, de ajánlatos már előző este bepácolni.

  • 2.

    Megpucolom a paszternákot és a burgonyát, majd apró kockára vágom és sós vízben puhára főzöm.

  • 3.

    Amíg puhul a zöldség bepanírozom a halfiléket, de mindig csak az egyik oldalát, mégpedig a nem bőrös felét. Először lisztbe, majd a felvert tojásba és végül a kevert fűszeres panírba mártom.

  • 4.

    Kevés Olitalia Fridór sütőolajban aranybarnára sütöm minden oldalát (főleg ha vastagok a szeletek!!) kb. 4 perc alatt. Tányérra helyezem, vajat teszek rá, lefedem egy másik tányérral és picit megsózom.

  • 5.

    Olívaolajon és kevés vajon megfonnyasztom a bébi spenótot, rádobom a fokhagymát és a napraforgómagot, sózom, borsozom és tálalásig melegen tartom.

  • 6.

    A megfőtt zöldségeket leszűröm, bot mixerrel óvatosan megtöröm, beledolgozom a vajat és a tejszínt, majd ízesítem.

  • 7.

    Tálaláskor egy adag spenótra halmozom a paszternákpürét és két szelet halat tálalok mellé, melyet kaporral és petrezselyemmel díszítek és extra szűz olívaolajjal meglocsolom.